Waarom kiezen voor stalen balken?
Balken van staal worden voor diverse toepassingen gebruikt. Door hun hogere draagvermogen ten opzichte van houten balken worden stalen balken veelvuldig gebruikt in constructies van bijvoorbeeld loodsen en woningen of voor het opvangen van een muur en/of plafond als er een doorbraak gemaakt wordt.
Onderstaand vindt u de meest voorkomende stalen balken die in de bouw gebruikt worden.
IPE-profiel
Het IPE-profiel is één van de meest voorkomende profileringen. Het profiel heeft de uitstraling van een hoofdletter I waaraan hij dan ook zijn naam ontleend. Het profiel heeft gelijke flenzen en een constante dikte en wordt veelal gebruikt als dragende balk in een constructie.
HEA-profiel
Eén van de twee veelvoorkomende H-vormige profielen. Het HEA-profiel valt onder de groep breedflensprofielen. Het HEA-profiel is een lichtere uitvoering dan het HEB-profiel die wij ook in het assortiment hebben. Het HEA-profiel wordt veel gebruikt als draagbalk in een constructie. Het profiel heeft in vergelijking met het HEB-profiel dunnere flenzen en is daardoor lichter van gewicht.
HEB-profiel
Zoals al eerder vernoemd is het HEB-profiel het andere type H-profiel dat veelvuldig wordt gebruikt in stalen constructies. Het HEB-profiel heeft dikkere flenzen als het HEA-profiel waardoor deze een hoger draagvermogen heeft.
UNP-profiel
Het UNP-profiel is een stalen balk uitgevoerd in een U-vorm. Het profiel heeft evenwijdige flenzen die schuin aflopend zijn. Het profiel wordt veelal toegepast als ligger in de buitenzijde van een constructie.
Houten balken, multifunctioneel
Balkhout is een vorm van hout die voor meerdere toepassingen ingezet kan worden. Hierbij moet je denken aan constructieve toepassingen zoals gordingen, wandregels en een houten balklaag voor je verdiepingsvloer. Balkhout wordt ook vewerkt in schuren, tuinhuisjes, pergola’s en meubilair. De multifunctionele inzetbaarheid en makkelijke verwerking van houten balken maken dat dit een veel toegepast product is.
Houtsoort en oorsprong
Vurenhout wordt in Europa onderverdeeld in twee regio’s, namelijk Midden-Europees en Noord-Europees. Het hout uit deze streken verschilt lichtelijk van elkaar. Zo wordt het hout uit Midden-Europa vers (nat) verwerkt. Het hout uit het Noorden van Europa wordt verzaagd en hierna gedroogd alvorens deze verder verwerkt wordt. Een ander verschil heeft te maken met het klimaat. De bomen in Noord-Europa groeien minder snel, hierdoor zitten de jaarringen dichter op elkaar en dit zorgt voor een grotere dichtheid van het hout. Het laten drogen en de langzamere groei maken het Noord-Europees vuren een kostbaarder product dan het Midden-Europees vuren.
Behandelingen en bewerkingen
Ruw of Geschaafd
Balkhout is standaard leverbaar in een ruwe variant. Dit hout wordt in een houtzagerij op maat gemaakt doormiddel van een zaag waardoor het zijn ruwe uitstraling krijgt. Heeft u liever een gladde afwerking? Dan is het aan te raden om voor geschaafd hout te kiezen. Geschaafd hout wordt na het zagen bewerkt met een 4-zijdige schaafmachine. Door het schaven wordt het hout glad afgewerkt wat het een netter uiterlijk geeft.
Onbehandeld of Geïmpregneerd
Vurenhout is standaard onbehandeld. Dit wil zeggen dat het hout nog geen verdere behandelingen heeft gehad om de levensduur te verlengen. Door het hout te laten impregneren/verduurzamen kan de levensduur van het hout worden verlengd. Het verduurzamen wordt veelal gedaan bij hout dat onderhevig is aan weersinvloeden. Het impregneren kan op meerdere manieren worden gedaan, zoals impregneren doormiddel van onderdompeling of impregneren met vacuümdruk.
Het hout dat verkrijgbaar is bij Huisman wordt doormiddel van Celfix-zouten op vacuüm druk verduurzaamd. De Celfix-zouten worden hierbij in het hout geperst waardoor deze zouten tot diep in het hout doortrekken. Door op deze manier te verduurzamen wordt er een langere levensduur behaald dan doormiddel van onderdompeling. Het vacuüm druk verduurzamen geeft tevens een mooie natuurlijke kleur die lang behouden blijft.