Bouwmaterialen  |   Hallenbouw  |  Renovatie

DIRECT ADVIES? Neem contact op

Contact | Over Ons

Tuinhout kopen? Bestel gemakkelijk online!

Tuinhout is een veelgebruikt materiaal in de tuin- en landschapsarchitectuur. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten hout die gebruikt worden voor de constructie van allerlei elementen in de tuin. Tuinhout is populair vanwege de natuurlijke uitstraling en de duurzaamheid.

Er zijn verschillende soorten tuinhout verkrijgbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten tuinhout, de toepassingen en de veelgebruikte profileringen bespreken.

Houtsoorten

Bij Huisman hebben we drie hoofdcategorieën tuinhout: vurenhout, grenen hout en douglas hout. 

Vurenhout

Vurenhout is een populair type tuinhout afkomstig uit de fijnsparboom, gelegen in Noord en Midden Europa. Vurenhout is populair vanwege de lage kosten en de hoge kwaliteit. Het heeft een lichte kleur en een zachte textuur, waardoor het makkelijk te bewerken is.

Vurenhout is geschikt voor gebruik in de tuin wanneer het behandeld is met een impregneermiddel, waardoor het hout beter bestand is tegen weersinvloeden. Vurenhout wordt veelal gebruikt voor het maken van schuttingen, tuinmeubilair, tuinhuisjes en pergola’s. Het is ook geschikt als constructiehout voor bijvoorbeeld houten vloeren en daken.

Vurenhout is dus een veelzijdig en betaalbaar type tuinhout dat geschikt is voor veel projecten in de tuin. Huisman Gemert beschikt over een grote voorraad vurenhout en kan dit onbehandeld direct leveren. Wanneer het bewerkt of behandeld moet worden zit er een korte levertijd op.

Grenenhout

Grenenhout is een veelgebruikt type tuinhout dat afkomstig is van verschillende soorten grenenbomen. Het hout heeft een lichte kleur en een duidelijke houtnerf. Grenenhout is relatief wat harder dan vurenhout, maar nog steeds gemakkelijk te bewerken.

Grenenhout wordt veelvuldig gebruikt als schuttinghout voor pergola’s of bijvoorbeeld gevelbekleding. Doordat grenenhout een zachte houtsoort is, dient het te worden geïmpregneerd alvorens je het in de tuin gaat gebruiken. Het voordeel van grenenhout ten opzichte van bijvoorbeeld vurenhout is dat het uitermate geschikt is om te impregneren. Dit komt doordat bij het zagen van het hout de vaten open blijven staan, waardoor het impregneermiddel dieper kan binnendringen.

Huisman Gemert beschikt over een voorraad van grenenhout en kan dit direct leveren.

Douglas hout

Douglas hout is een populair type tuinhout dat afkomstig is van de douglasspar. Het hout heeft een roodbruine kleur en een robuuste uitstraling. Douglas hout is een sterk soort hout en kan 4 tot 5 jaar onbehandeld buiten worden gebruikt. Na deze periode is beschermen van het hout noodzakelijk.

Douglas hout is populair als constructiehout voor bijvoorbeeld overkappingen, pergola’s en schuren, maar wordt ook gebruikt voor gevelbekleding, tuinmeubilair en schuttingen.

Douglas hout is dus een goede keuze voor wie op zoek is naar een sterke en stijlvolle houtsoort. Huisman Gemert beschikt over een grote voorraad van douglas hout en kan dit direct leveren.

Bekijk onze productvideo over tuinhout

Het bewerken van hout

Het hout wordt standaard ruw geleverd. Onder ruw wordt verstaan dat het hout gezaagd is en nog geen verdere bewerkingen heeft ondergaan die de maat beïnvloeden. Het hout wordt in de zagerij bewerkt door een cirkelzaag, bandzaag of frees. De maat in de zagerij is bepalend en hierbij wordt er rekening gehouden met de gewenste maat na het drogen van het hout.

Geschaafd hout

Geschaafd hout is hout dat met een schaaf glad is gemaakt. Dit zorgt ervoor dat dit hout goed te bewerken is en niet splintert. Geschaafd hout wordt bij Huisman standaard met rechte kanten geleverd. Deze bewerkingen worden bij ons in de machinale timmerwerkplaats verwerkt. In deze timmerwerkplaats worden ook de zogeheten “haaklassen” vervaardigd. Door het toepassen van haaklassen is het mogelijk om de balklaag op de spanten door te leggen. Wil je liever balken met ronde kanten? Dan kunnen wij deze op aanvraag voor je bestellen en leveren.

Het drogen van hout

Heb je hout nodig met een specifiek vochtgehalte voor één van je toepassingen? Dan ben je hiervoor bij Huisman ook aan het juiste adres. Wij staan namelijk in nauw contact met diverse houtdrogerijen die gespecialiseerd zijn in het drogen van hout.

Vacuümdruk verduurzamen

Hogedruk impregneren is een uitgebreide en grondige methode om je hout te verduurzamen. Het hout wordt in een ketel geplaatst waarna het impregneermiddel wordt toegevoegd. Na het toevoegen van het impregneermiddel wordt de ketel vacuüm getrokken waardoor het impregneermiddel (Celfix zouten) op hoge druk in het hout wordt geperst. Dit proces zorgt ervoor dat de Celfix zouten diep in het hout terecht komen, waardoor het hout beter beschermd is en de levensduur aanzienlijk wordt verlengd.

Onderstaand alle voordelen nog even op een rijtje:

• Hout wordt middels premium vacuüm- en drukmethoden diep verduurzaamd.
• Door de uitgebalanceerde samenstelling en toevoeging van natuurlijke stoffen kan het overal ter wereld toegepast worden.
• Natuurlijke kleurstelling; eerst licht olijfgroen en na enkele maanden krijgt het een bruintint, welke lang behouden blijft.
• Onderhoudsarm en veilig toepasbaar.
• KOMO gecertificeerd en voldoet aan de strengste Europese milieueisen.

Op basis van recente gegevens concludeert het RIVM dat het gebruik van Celfix-OX® verduurzaamd hout in speeltoestellen en tuinhout ongevaarlijk is voor spelende kinderen en doe-het-zelvers.

Het fixeren van het hout na vacuümdruk verduurzamen

Wanneer hout gefixeerd wordt, wordt het hout op een hoge temperatuur verhit. Daardoor springen de open vaatjes in het hout volledig dicht. Huisman doet dit in verschillende klasses. Zo is klasse 3 voor bovengronds hout, waaronder schuttinghout en klasse 4 voor ondergronds hout. Denk hierbij bijvoorbeeld aan houten schuttingpalen.

Red-class en Redvision geïmpregneerd hout

Hout kan sinds kort ook geïmpregneerd worden in een rode kleur (douglas kleur). Voorheen was dit alleen mogelijk in een groene kleur. Het voordeel hiervan is dat je een douglas uitstraling kunt creëren, maar met de voordelen van vacuümdruk verduurzaamd hout. Dit hout noemen we Red-class of Redvision hout.

Red-class en Redvision hout wordt steeds populairder en is op aanvraag bestelbaar.

Profileringen

Een profilering van hout verwijst naar de manier waarop een houten plank is bewerkt, zodat deze een bepaalde vorm of uitstraling krijgt. Er zijn verschillende soorten profileringen mogelijk, zoals Zweeds rabat, potdeksel planken, tuinplanken, overhangend rabat en vellingen. Elke profilering heeft zijn eigen kenmerken en wordt vaak gebruikt voor specifieke toepassingen. Door het kiezen van een bepaalde profilering, kan het hout bijvoorbeeld beter geschikt worden gemaakt voor bijvoorbeeld gevelbekleding, vloeren, schuttingen of tuinconstructies.

Zweeds Rabat

Zweeds rabat is een gevelbekleding die bestaat uit houten planken met een sponning aan de onderzijde. Deze profilering zorgt voor een traditionele uitstraling van de gevel, maar met een strakke en dichte afwerking.

Potdeksel planken

Potdekselen met potdeksel planken is de traditionele manier van gevel bekleden. De plank wordt, zonder spanning, koud op elkaar gelegd. Deze manier zorgt voor een goede afwatering.

Overhangend rabat

Overhangend rabat is een type gevelbekleding dat lijkt op Zweeds rabat, maar het overhangende rabat loopt in dikte af met een kleine uitsparing aan de onderkant, waardoor er een soort ’tong’ ontstaat en dit makkelijk kan overlappen. 

Vellingdelen (visbek)

Vellingkant is een veelvoorkomende profilering bij houten planken die wordt gebruikt als gevelbekleding of wandbekleding. Bij deze profilering worden de randen van de planken schuin afgeschaafd, zodat er een V-vormige uitsparing ontstaat. Hierdoor sluiten de planken mooi op elkaar aan en wordt er een fraaie schaduwwerking gecreëerd. Het toepassen van vellingkanten op houten planken zorgt voor een strakke en nette uitstraling.

Halfhouts rabat (sponningsplank)

Halfhouts rabat is een soort gevelbekleding met een sponning aan de onderkant of zijkant van de plank. De sponning is een uitsparing of groef die bedoeld is om de planken stevig in elkaar te laten passen. Deze planken zorgen voor een strakke afwerking, voorkomen het binnendringen van vocht en bieden extra bescherming aan de onderliggende structuur van het gebouw.

Gewenste hout niet gevonden?

Ben je op zoek naar een houtsoort en/of variant en kun je die in onze webshop niet vinden? Neem dan contact met ons op. Wellicht kunnen wij wat voor je betekenen! Wij hebben contacten met diverse leveranciers en kunnen hierdoor veel houtsoorten en varianten voor je bestellen.