Bouwmaterialen  |   Hallenbouw  |  Renovatie

DIRECT ADVIES? Neem contact op

Contact | Over Ons

Leveringsproblemen en prijsstijgingen onontkoombaar

Al lange tijd staat de druk er vol op voor de leveranciers van bouwmaterialen. Waar sinds het begin van 2020 de markt onzeker is en te kampen heeft met de coronacrisis, zijn er de laatste tijd andere problemen die de kop opsteken.

Coronapandemie

Sinds de opkomst van het coronavirus zijn er onzekere tijden aangebroken voor de handel in bouwmaterialen. Doordat in het begin van de crisis diverse fabrieken tijdelijk gesloten waren zijn er diverse tekorten ontstaan, waardoor er veel leveringen uitgesteld of zelfs geannuleerd zijn. De tekorten zijn zo groot dat de opgelopen achterstand tot op de dag van vandaag nog niet ingehaald is en voorlopig ook nog niet ingehaald gaat worden.

Tekort bestanddelen

Een ander steeds groter wordend probleem is het tekort aan bestanddelen voor diverse materialen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan materialen voor de productie van isolatiemateriaal zoals XPS, EPS, PUR en PIR. Ook materialen voor de productie van staal zijn maar gering te verkrijgen, waardoor ook in deze markt grote tekorten zijn.

Beschikbaarheid en prijzen

Door de opgelopen achterstanden en tekorten bij fabrikanten staan de prijzen en beschikbaarheid van veel producten onder grote druk. De prijzen van bijvoorbeeld constructiehout en plaatmateriaal liggen tot wel 50% hoger dan vorig jaar en ook de prijzen van sandwichpanelen, isolatiemateriaal en staal stijgen de laatste tijd aanzienlijk. Waar voorheen prijzen werden gehanteerd per maand, kwartaal of jaar geven veel fabrikanten nu dagprijzen en worden eventuele prijsstijgingen doorberekend richting de bouwmaterialenhandel en vaak ook aan de klant.