Algemeen
Het is mogelijk om een vrijstaand bouwwerk vergunningsvrij te bouwen in het achtererfgebied, indien aan gestelde voorwaarden wordt voldaan. Eén van deze voorwaarden is dat er maximaal 150 m2 aan bijgebouwen mag zijn ter plaatse van het perceel.
Voorwaarden
Hieronder lees je welke stappen je moet doorlopen om te checken of je vergunningsvrij kunt bouwen.
Stap 1
Er mag alleen gebouwd worden in het achtererfgebied.
Achtererfgebied: erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1m achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied.
Stap 2
Bepalen van de maximale oppervlakte van het te bouwen bouwwerk. Dit is afhankelijk van de oppervlakte van je bebouwingsgebied.
Bebouwingsgebied: achtererfgebied alsmede de grond onder het hoofdgebouw, minus de grond onder het oorspronkelijk hoofdgebouw.
Met de oppervlakte van het bebouwingsgebied wordt met bebouwingspercentages bepaald welke oppervlakte aan bouwwerken maximaal gebouwd mag worden. In onderstaande tabel staat welk maximaal toelaatbaar bebouwingspercentage geldt voor het desbetreffende gedeelte van het bebouwingsgebied. Deze regel geldt zolang de limiet van 150 m2 niet wordt overschreden.
Oppervlakte bebouwingsgebied | Bebouwingspercentage |
gedeelte tot en met 100 m2 | 50% |
gedeelte vanaf 100 m2 tot en met 300 m2 | 20% |
gedeelte vanaf 300 m2 tot en met 900 m2 | 10% |
gedeelte vanaf 900 m2 | 0% |
Voorbeelden:
Bij een bebouwingsgebied van 80 m2, mag 50% worden bebouwd. Er mag dus 40 m2 aan bouwwerken bij het oorspronkelijk hoofdgebouw aanwezig zijn.
Bij een bebouwingsgebied van 220 m2, mag dat zijn: (50% van 100 m2=50 m2) + (20% van 120 m2=24 m2) = 74 m2.
Bij een bebouwingsgebied van 660 m2, mag dat zijn: (50% van 100 m2=50 m2) + (20% van 200 m2=40 m2) + (10% van 360 m2=36 m2) = 126 m2.
Om te bepalen hoeveel er nog mag worden gebouwd, dient de reeds aanwezige oppervlakte aan bouwwerken in het bebouwingsgebied van dit maximum te worden afgetrokken. De oppervlakte die dan overblijft kan nog worden gebouwd.
Stap 3
Eisen waaraan het bouwwerk moet voldoen:
- op de grond staat
- niet hoger dan 5 m
- gelegen in achtererfgebied
- afstand tot hoofdgebouw is niet minder dan 4 m
- op een afstand van meer dan 1m vanaf openbaar toegankelijk gebied
- het gebruik is ondergeschikt aan het hoofdgebouw
Belangrijke aandachtspunten:
- Bouwwerk moet op de grond worden gebouwd. Dus een kelder is niet toegestaan.
- Het bouwwerk moet voorzien zijn van een schuin dak, de dakvoet niet hoger dan 3 m, de nok moet gevormd worden door tenminste twee dakvlakken en waarbij de hoogte van de nok niet meer is dan 5 m en verder wordt begrensd door de volgende formule: maximale nokhoogte [m] = (afstand nok tot perceelsgrens [m] x 0,47) + 3.
Actuele informatie
Voor de meest actuele informatie is het verstandig om contact op te nemen met uw gemeente, omdat lokale regels en beleid van invloed kunnen zijn op de vergunningsplicht.
Ook kunt u via het Omgevingsloket online een vergunning check doen.
Bronnen:
https://iplo.nl/thema/bouw/bouwen-vergunning-melding
https://omgevingswet.overheid.nl/checken